Начало

Der Anfang

21 януари 2018

Мили спомени за татко Анчо

Детството ми мина, във време през което, миризмата на колофона на татко е конкурирал и ме е привличал повече, отколкото парфюма на мама!
Много ми е мило да си припомням с изключителна гордост, че съм учила от учебниците на татко. Но най-много съм научила от него, когато малките ми пръстчета, държаха кордата и татко с пинсета я прокарваше и ми показваше потенциометъра и лампите и с възторг обясняваше за техните функции, които тогава неминуемо бяха върха на радиотехниката!
Но очите ми се увеличаваха в недоумение, когато той сподели, че през 1936г., когато е бил практикант във фирма „Leowe“ в Берлин е видял първия цветен телевизор!
Колкото и да исках да си го представя – не можех, а техническото обяснение на татко, въобще не можеше да достигне фантазията ми!
Жалко, че татко не доживя да се радва на техническото ниво на внука си Мартин Сокачев, който е водещ в насока Hardware в Германия. Основите за това положи дядо му инж. Ангел Ив. Сокачев, който с ентусиазъм го въведе още от малък в света на техниката!
Това са спомени, които просто като съвкупност са изиграли голяма роля тогава, a и днес, за да мога да се възхищавам и уважавам напредъка на техническото развитие!
Благодаря ти татко Анчо, за всичко което направи за нас бъдещите и настоящите инженери!

Светла Анг. Сокачева
Дъщеря на юбиляра!